Túra a Bakonyban

Steierhoffer Erzsébet

 

Kedves  Vendégünk!

Steierhoffer Erzsébet vagyok, Erdei Iskola oktatóként, Geotúra vezetőként,illetve  minősített bronzjelvényes túravezetőként vállalok  turisztikai csoportvezetéseket,  elsősorban Városlődön és környékén.A rendszeresen vezetett, és népszerű túráim során - többek között - ellátogatunk az Üveghegyen is túlra, az úrkúti őskarszthoz, a Csehbánya közelében, kanyargó patak ölelésében található egykori Hölgykő várához, a bándi Essegvárhoz, illetve a falu határában levő, európai szinten is egyedülálló Szentgáli tiszafáshoz.

Ha a Vendégházból szeretnének egy kellemes túrára indulni társaságukkal,szívesen elkísérem Önöket!

                             Túratársi üdvözlettel: Steierhoffer Erzsébet

        Tel.: 30/351-3305 

        E-mail: erzso009@gmail.com 

Vendégházunkból indulva a Bakony rengeteg látnivalót kínál az aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeinknek:

(Ha a látnivalók vonzák,ám a társaság egy része kisgyermek,vagy nem szeret túrázni,Programajánló menüpontunkban megtalálják a bakonyi kisvonat részletes ajánlatát rengeteg erdei látnivalóval.)

Hölgykő vára, Városlőd

 

Hölgykő vára, Városlőd 1.jpg

Festői környezetben, forrásokkal körülvéve, erdei csúcson fekszik a hajdani Hölgykő vára. Ma már sok nem látható belőle, de a körülötte lévő táj miatt érdemes meglátogatni.Könnyű megtalálni, Városlőd felől Csehbánya felé lekanyarodva a vasút után, egy főldúton jobbra kell bemenni, egész az erdőig, majd onnan balra, és rövidesen meglátható egy sziklafal. A vár maradványai azon vannak. 

Hölgykő vára, Városlőd 2.jpg

Hölgykő vára a Csiga-hegynek nevezett, megközelítően É-D-i irányú hegyvonulat északi végén emelkedő és a Torna-patak keleti ágával félkörívben közrefogott dombtetőn épült, nevét a feltételezések szerint karcsú formájáról kapta.Alapterülete kb. 30x30 m. A K-i oldalán, a falak között a bejárat nyoma még kivehető, a vár viszont teljesen elpusztult, csupán a kb. 5 m mély ciszterna maradt meg.

Farkasgyepű pisztrángos tó,horgászati lehetőséggel

 

 

 

 

 

9559650

 

 

 Megközelithetjük a Vendégháztól 4 km-re levő Farkasgyepűről.Közvetlenül a falu előtt jobbra fordulva találjuk a parkolót,ahol autónkat hagyhatjuk és itt indul az élményekben gazdag erdei út, amely a tóhoz vezet. A táj szépsége, a madarak csicsergése, fák susogása mesébe illő. A tó vizét egy kis patak tölti fel. 

 A tavon engedéllyel és napijeggyel szabad horgászni, benne található halak: ponty, amúr, kárász, sülő, csuka, busa.  Napijegyet Doma Kálmánnál lehet kérni ( 30/276-7412)

 A tótól tanösvények vezetnek Németbányára, Farkasgyepűre, Bakonyjákóra, Bakonybélbe...

 

Szentgál-Bánd

dsc03493-001.jpg

Szentgálon az ország egyetlen tiszafa erdeje

 

 

dsc03499-001.jpg

Bándon Essegvár

 

 

 

uj_mappa_2_3-004_1.jpg

Miklós Pál hegy (488 méter)

uj_mappa_2_4-003.jpg

Szentgálon a több mint 22 méter magas Majer Antal kilátó legfelső (17,5 m) pihenőszintjéről pazar 360°-os panoráma nyílik a Bakony északi és déli csúcsaira, valamint a Balaton-felvidék felé. Tiszta időben a Balaton is megpillantható. 


 

Hubertlak (Ugod és Bakonybél között)

közelében a varázslatos bakonyi Gyilkos tó:

  

Van a Magas-Bakony rengetegében egy különleges hely, amely egyszerre vad, romantikus és sejtelmes. Ahol a mozdulatlanságba dermedt facsonkok úgy merednek ki a víztükörből, mintha évszázadok óta arra várnának, hogy megpillantsuk és felfedezzük őket. A Gyilkos-tónál megváltozik a világ. A Hubertlaki-tó, vagy ahogy a helyiek hívják, a bakonyi Gyilkos-tó elnevezése az erdélyi Gyilkos-tóra utal, mivel mindkét vízfelület különös hangulatát a vízből kimeredő facsonkok határozzák meg. 

 

Úrkúti őskarszt:

Az Úrkúti őskarszt területén az embernek olyan érzése lehet, mintha nem is Magyarországon járna. A Csárda-hegy oldalában található páratlan geológiai csoda ugyanis nem csak hazánkban, hanem az egész világon egyedülálló, és már csak ezért is megér egy kirándulást.

Vendégházunktól 20 km-re, a Déli-Bakony lankáin találjuk Úrkút települést, ahol a magánérc kitermelésekor bukkantak rá a jura kori sziklafalakra. A 100 millió éves őskarsztban tengeri állatok mészvázas maradványait is megtalálták, a 2,2 hektár területű képződmény 1953 óta védett.


Úrkúti őskarszt - geológiai csoda a Bakonyban